WiRAL Party oferă părinților timp petrecut cu copiii

WiRAL Party oferă părinților timp petrecut cu copiii

WiRAL Party lansează periodic mape care conțin șase planșe de activități (uneori chiar mai multe), pentru a dezvolta în micuții noștri, noi abilități

Într-o dimineață, după micul dejun, Horia deschide ușa unui dulap din living și privește lung. Analizează cu atenție fiecare raft, gândindu-se ce ar putea să-mi ceară de acolo. Și deodată privirea i se oprește asupra dosarului cu activități de la WiRALParty. Știa ce este în ea (doar nu eram la prima) așa că vine după mine în bucătărie, mă trage de mână spre living și îmi spune insistent:

– Maaaami, dă-mi! Te looog! Nu pooot! Nu ajung! Dă-mi!

– Ce e Horia? Ce să-ți dau?

– Aia, spune, arătând cu degetul, sus. Îmi tlebuie. Te loooog!

– Asta? întreb eu, încercând să ghicesc ce vrea de data asta. Mapa de activități?

– Da, ata, ata! și i se citește nerăbdarea în ochi, atunci când vede că am ajuns la ea.

Îi ofer mapa și fără să mai spună un cuvânt o desface, le scoate pe toate, își alege una şi pleacă cu ea. Celelalte ajung împrăștiate pe jos. Dar ce contează? Micuțul şi-a ales-o pe cea care îi trebuia: Floarea Culorilor. Se duce cu ea pe canapea și începe să o desfacă și să o refacă, de cel puțin 3 ori la rând. Instinctiv.

Heart melt

* Dacă sunt la îndemâna lui, de cele mai multe ori ajung împrăștiate și nu folosește nici una. (Asta așa..în caz că vă întrebați de ce era pusă sus).

Poate ați văzut deja filmulețe de pe pagina WiRAL Party, în care apare Horia (dacă nu, puteți găsi aici, aici și aici), lucrând la diverse planșe. Îmi place mult să-l văd lucrând și cred că e important ca uneori, mai mult din joacă, să deprindă ceva nou.

Ce este WiRALParty și ce legătură are cu mapele de activități?

Să vă povestesc de la început.
Pe la începutul anului 2020 am găsit un eveniment, numit “Paşi de grădiniță”, organizat de WiRAL Party (pe atunci se numeau Zurly Party) și mi-am dorit să îl înscriu și pe Horia.

Îl consideram a fi un câștig pe două planuri: Horia învăța chestii noi și se obișnuia cu ideea de activități în grup (pregătire pentru grădiniță), iar eu câștigam 2 ore în care aș fi putut face orice (mămicile știu despre ce vorbesc ).

Mereu mi-a plăcut să merg cu Horia la activități de socializare, să îl văd cum relaționează cu alți copii, cu alți adulți. Aceasta, mi se părea o oportunitate grozavă pentru el de a câştiga puțină independență (bine, poate era puțin şi pentru suflețelul meu) şi de a face activități pe care eu nu le puteam face cu el, materialele necesare necesitând timp pentru pregătire (de care nu prea dispuneam). În plus, mereu am avut senzația că pentru Horia (și orice copil în general) lucrurile par mult mai interesante atunci când sunt făcute de mai mulți copii, în același timp.

Știți vorba aia?

Socoteala de acasă, nu se potrivește cu cea din târg.

Folclor românesc

Datorită unor circumstanțe neprevăzute, a fost necesar ca spre sfârșitul lunii ianuarie să mā întorc (aproape) full time la salon. Horia a început să meargă la bunici. Chin și jale a fost în primele zile. Plâns, explicații peste explicații, “mami vine după tine”, “te joci puțin cu bunicii, faci nani, te mai joci puțin şi mami deja s-a întors”, suspine, sughițuri. Știți voi… tot tacâmul. Plecam de fiecare dată cu inima puțin frântă, dar țineam legătura cu bunicii, iar în câteva minute, totul era ok.

Totul petrecându-se foarte rapid, am uitat complet de “Paşii de gădiniță” (şi de multe alte lucruri), până când am început să mă adaptez noii rutine (ce pot să zic… duceam dorul somnului de la prânz).

Apreciasem pagina Wiral Party, așa că evenimentele pe care le-au tot pregătit după, îmi apăreau la notificări și mi se păreau tot mai interesante. Dar nu am reușit niciodată să mă sincronizez și să îl înscriu.

În martie, a venit Covid-ul peste noi toți şi s-au închis pe rând grădinițe, localuri, saloane de îngrijire personală şi… a fost necesar să stăm cu toții în casă.

Deodată m-am trezit cu foarte mult timp liber, timp în care eram mereu în compania micului explorator. Şi a fost frumos. Am dansat, am gătit, am grădinărit, am cântat la ”instrumente” (jucării sau improvizații), am fost surprinsă de câte cântecele știe, am pictat, am construit multe chestii, am stricat şi mai multe ?. Cu toate acestea (ca orice mamă care vrea ce e mai bine pentru copilul ei), mă întrebam, dacă nu ar trebui să realizez şi activități educative.

Într-o seară de miercuri, când mă uitam sā văd ce minunății mai realizează mămicile din grupul WAHM Iași, mi-a atras atenția un video (în general se postează cinci fotografii) care prezenta câteva planșe de activități, foarte drăguț realizate, care acopereau necesarul de materiale educative, de care eu duceam lipsă. “Grozav!”, mi-am zis. Am citit descrierea şi astfel am “cunoscut-o” pe Raluca, fondatoarea Wiral Party.

De ce WiRAL? Pentru că ne dorim să avem un impact cât mai viral atât inimile părinților, cât și în educație

Raluca Tănăsucă

I-am scris că vreau și eu o mapă cu activități, așa că înainte de sărbătorile Pascale, mapa deja ajunsese la noi, iar eu, puteam face împreună cu Horia, oricare dintre cele șase planșe. Sincer, am fost surprinsă de cât de rapid s-a prins de unele chestii. Lipit cu lipici (pe care nu îl mai folosise înainte), tăiat cu foarfece (sub supraveghere permanentă), aşezat după şablon, dezlipit spatele de la stickere etc.

Ne-au plăcut. Mult. Dacă într-o zi prefera un tip de activitate, în alta alegea ceva cu totul diferit. Din păcate s-au terminat destul de rapid. Știm cu toții că atunci când ești entuziasmat de ceva, parcă ai face acel lucru încontinuu. Noroc că Raluca, creativă din fire, pregătește, aproape săptămânal, noi provocări pentru micuți.

Raluca are 32 de ani și este o tipă veselă, cu care m-am conectat de la primul telefon. Stilul ei relaxat de a comunica, mi-a permis să renunț la formalități imediat.

Ea este mămica lui Rareș, un băiețel de 8 ani, iar de trei ani se ocupă doar de WiRAL Party, organizând petreceri private, ateliere pe grupe de vârstă: 1-2 ani (primii din Iași), 2-4 ani, club de vară pentru micuții de peste 4 ani şi proiectul despre care v-am scris mai sus (și pe care îmi pare foarte rău că l-am ratat) “Pași de grădiniță” un proiect educativ pentru micuții de 2-4 ani, unic în România, care își dorește să pună bazele educației copilului şi să îl ajute să învețe lucruri ca: lucrul în echipă, împărțirea jucăriilor (şi a altor lucruri), dansuri și chiar cum să-și creeze noi prietenii.

Foto: Raluca Tănăsucă – Fondator Wiral Party

Starea de urgență a forțat-o să-și închidă spațiul, iar după trei săptămâni de carantină, a simțit că e momentul să se reinventeze și, în același timp, să vină în ajutorul părinților care stau acasă cu micuții.

Sper ca tot mai mulți părinți să înțeleagă cât de importante sunt activitățile. Cât de important este ca un părinte să lucreze cu copilul lui și acasă. Cu toate acestea, poate cea mai importantă socializarea cu alți copii.

Raluca Tănăsucă

Ei îi plac mult provocările și fiindcă în cea mai mare a timpului lucra cu copii de 1-5 ani (aproximativ 50-60 pe săptămână), a decis să realizeze activități pentru aceștia (cei de peste 6 ani oricum primeau deja activități de la scoală). Aceste planșe trebuiau să fie bine organizate, din “domenii” diferite, ușor de înțeles și acceptabile ca preț (am apreciat mult acest fapt, având în vedere faptul că multor părinți li s-au redus veniturile, considerabil). Principiul după care le-a creat a fost cantitate și calitate la un preț corect. Și dacă e să fiu sinceră, mi s-a întâmplat de multe ori să dau mult mai mult de 35 de lei, pe o jucărie/joc, cu care Horia să nu interacționeze deloc. Vouă nu?

Atunci când a pornit WiRAL Party și atelierele lor interesante, nu a avut nevoie de prea multă promovare. Atunci când îți vezi copilul cât de frumos se dezvoltă și ce prietenii strânse a legat cu alți copii, dar și cu cei care au grijă de el, cu siguranță vei recomanda locul respectiv și altor părinți. A mers vorba din părinte în părinte atât de bine, încât a ajuns ca dimineața să posteze un atelier, iar până la sfârșitul zilei, deja să fie ocupate 90% din locuri.

Mediul online, totuși, i s-a părut o provocare foarte mare. Trebuia mult mai multă promovare, filmulețe de prezentare a planșelor, fotografii și filmulețe cu numeroși copii care foloseau singuri sau ghidați de părinți planșele create de ea (și Horia apare în câteva ?). Cu toate acestea a muncit mult și a creat planșe noi mereu, astfel încât ușor, ușor lucrurile au început să se miște. Părinții, minunați de realizările micuților, i-au oferit materialele necesare.

Sunt sigură, că în această perioadă în care a fost necesar să stăm în casă, mulți părinți au descoperit cât de uimitori sunt copiii lor (pentru că să fim serioși, cu toții sunt incredibili) și cât de repede învață unele chestii.

Fiecare dosar este lucrat manual. Un dosar cu șase activități (uneori chiar mai multe) îl realizează în aproximativ două, trei ore. Ea singură le gândește, caută imagini de referință, le laminează, le decupează, le lipește, le perforează. Produce toate planșele de la zero, până la produsul final. Pe cuvânt vă spun că sunt toate minunat colorate şi atractive pentru pitici.

Un mare plus, din punctul meu de vedere, este faptul că unele sunt și unele activități care pot fi refolosite.

De câteva zile porțile WiRAL Party (și a multor spații de joacă) s-au redeschis. Bineînțeles, înainte de deschidere au fost foarte multe reglementări de urmărit, în care conducătorii noștri spuneau una, iar peste câteva ore spuneau alta. Au reușit totuși să îndeplinească toate recomandările necesare și cu mari emoții, pe 18 iunie, au primit primit primii copii.

Pagina WiRAL Party o puteți găsi aici, împreună cu toate atelierele și dosarele de activități create de Raluca.
Sunt sigură, că dacă veți achiziționa, chiar și numai din pură curiozitate, un dosar cu activități, colaborarea voastră va deveni una pe termen lung.

Leave a Reply