Dosarele de activități WiRAL Party ajută la dezvoltarea copiilor pe mai multe planuri

Dosarele de activități WiRAL Party ajută la dezvoltarea copiilor pe mai multe planuri

WiRAL Party a fost un centru de activități pentru copii, creat de Raluca Tănăsucă, pe care pandemia l-a „ajutat” (a se citi forțat) să se dezvolte și într-un centru care creează jocuri educative pentru copii cu vârsta cuprinsă între doi și șase ani.

Putem spune cu ușurință că, în prezent, în jurul WiRAL Party s-a creat o comunitate, pe care Raluca o hrănește atât cu activități educative și creative, cât și cu informații importante despre creșterea micuților noștri.

Începând cu vârsta de un an și jumătate, copiilor le trebuie prezentat lipiciul. Dacă în primă instanță părintele trebuie să îl supravegheze și să îl îndrume, după câteva planșe realizate împreună, acesta poate fi lăsat să se descurce singur (știm cu toții ce satisfacție avem atunci când terminăm ceva singuri, nu?).

Sunteți curioși ce abilități dobândesc micuții de la aceste activități, aparent banale?

Ei bine, în primul rând, învață despre textură, vâscozitate și, poate cel mai important, învață că un obiect poate adera permanent (sau nu) la altul.
În al doilea rând, trebuie să precizăm că îi va ajuta și în luarea deciziilor, ei stabilind ce decupaje vor să folosească, unde să le plaseze și câte să pună pe planșă. Aceste activități le satisfac și nevoia de autonomie, într-o manieră foarte creativă (și mult mai simpatică decât „criza” pe care o face într-un magazin, spunându-ți: „Vreau ciocolată!”).
Este important să menționăm și că această activitate dezvoltă coordonarea mână-ochi, ajută copilul se concentreze și să învețe să își planifice „proiectele”.

Am văzut copii de 1 an și 8 luni sau 2 ani, care realizează singuri, lucrări cu lipiciul, dar și copii mai mari de 2 ani care nu au folosit lipici, deoarece părinților le era frică.
Raluca Tănăsucă
Fondator WiRAL Party

Înainte de pandemie, Raluca lucra cu aproximativ 60 de copii săptămânal, iar una dintre activitățile de bază, pe lângă pictat, jucat cu plastilina, joaca cu apă, era să folosească lipiciul. Această activitate este una dintre cele mai îndrăgite.

Recent, Raluca îmi povestea că veneau la ateliere copii de peste doi anișori care nu luaseră contact cu lipiciul, din cauză faptului că părinților le era frică. Atunci, ea îi ajuta explicându-le că după ce trec de etapa degustării lipiciului (care nu este obligatorie și care, de cele mai multe ori, nu are efecte adverse) și după câteva explicații pe scurt, copiii se pot descurca singuri. Urmând sfaturile Ralucăi, părinții rămâneau uimiți de rapiditatea cu care micul învățăcel deprindea abilitățile necesare pentru a lucra singur.

Cu blândețe, trebuie să le explicăm copiilor că odată lipit decupajul, acesta nu mai trebuie dezlipit (Da, sigur! Știm cu toții, că în 90% din cazuri fix asta se întâmplă) și că, în caz contrar, atunci când îl dezlipesc, hârtia se rupe (descoperă consecințele acțiunii lor) și planșa se deteriorează.

Atunci când copilul lucrează cu lipiciul, părintele este un simplu supraveghetor. Acesta nu trebuie să intervină decât în momentul în care observă că micuțul a greșit (asta dacă nu este vorba despre o planșă creativă, bineînțeles), explicându-i unde a greșit și ce poate face pentru a remedia greșeala și să-și ducă treaba până la final. Practic este doar munca lui.
Raluca Tănăsucă
Fondator WiRAL Party
Sursa foto: WiRal Party - copii folosind lipici solid

Folosind o sticlă de lipici lichid copilul învață cât trebuie să preseze pe sticlă pentru a ieși lichid (pe măsură ce sticla se golește, presiunea pe care trebuie să o aplice crește). Atunci când îl folosește pe lipiciul solid (pe care Raluca îl și recomandă), copilul învață cât de tare trebuie să apese stick-ul pentru a îi rămâne cantitatea necesară de lipici pe decupaj.

Majoritatea dosarelor de activități create de WiRAL Party conțin doar 2-3 planșe laminate, restul fiind activități în care trebuie folosit lipiciul și/sau acuarele (carioci, creioane etc). Motivul principal pentru care le-au construit așa, este că fișele laminate, deși sunt extrem de utile (în special datorită faptului că sunt reutilizabile), copiii le memorează destul de repede. Deja după trei-patru încercări, dacă îi pui mâna la ochi, micuțul le poate realiza din memorie. Decupajele în schimb le oferă satisfacția unui lucru terminat.

Raluca ne explică cum ar trebui să abordăm planșele WiRAL Party la care trebuie folosit lipiciul, în doar patru pași simpli:
1. Primul pas este să îi arătăm copilului unde trebuie să așezăm decupajele.
2. Cel de-al doilea pas este să îndemnăm copilul să le pună singur.
3. Al treilea pas este să îndemnăm copilul să le lipească la locul potrivit.
4. Odată lipite corect, fișele respective pot fi păstrate ca amintire, într-un dosar.
        *Eu, de exemplu, am lipit planșele terminate de Horia, pe un perete din camera lui. Nu, nu rezistă în permanență, dar refacem „panoul” pe parcurs.

Fiindcă se apropie perioada Crăciunului, Raluca pregătește două seturi de activități cu tematică de Crăciun, pentru grupe de vârstă diferite (1-3 ani și 3-6 ani), care, după cum ne-am obișnuit deja, vor conține fișe laminate, decupaje și abțibilduri de lipit. Este un dosar extrem de creativ și cu siguranță cei mici îl vor iubi. 

Fiecare set va conține și câte o scrisoare pentru Moș Crăciun, împreună cu un plic cu timbru, pe care Raluca vă îndeamnă să o creați împreună cu cel mic și pe care să o expediați împreună cu el. (Va fi o experiență nouă pentru el și va învăța despre serviciile poștale, iar de aici puteți intra în povești mai mult sau mai puțin detaliate, în funcție de vârstă).

Împreună cu Raluca am adunat câteva motive pentru care micuții ar trebui să creadă în Moș Crăciun.
Perioada copilăriei este magică. Imaginația face ca linia dintre realitate și fantezie să dispară uneori, ajutându-i pe copii, uneori, să creadă în imposibil.
Să crezi fără să vezi este o abilitate fundamentală a omului. Creierul omului este creat în așa fel încât poate crea conexiuni pentru a explica de ce se întâmplă anumite lucruri sau de ce lucrurile sunt așa cum sunt. Lumea imaginară este o parte normală și sănătoasă a dezvoltării copilului.
Și tradițiile sunt foarte importante pentru copii. Acestea întăresc relațiile familiale, împlinindu-i copilului nevoia de apartenență și creează amintiri de care ne vom aminti mereu.

Deși e bine să protejăm credința copilului în Moș Crăciun, nu este recomandat să îl mințim pe acesta legat de existența sa. Majoritatea copiilor au o reacție pozitivă atunci când află că Moș Crăciun nu există. Asta este o parte normală a creșterii copilului (toți trec prin asta) și ne dovedește că micuțul dezvoltă abilități de gândire critică. În momentul în care copilul întreabă genul acesta de întrebări, este de preferat să îl lăsați pe el să conducă discuția. Întrebându-i dacă cred Moș Crăciun și ce părere au despre el, vă puteți da seama dacă e pregătit să renunțe la „fantezie„ sau nu.

Dacă vă doriți și voi o cutie de Crăciun pe care să o rezolvați împreună cu micuții voștri, vă las aici link-ul către pagina de facebook WiRAL Party. 

Leave a Reply